În perioada 15-23 iunie 2024, Reșița devine centrul cultural al regiunii, găzduind cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru ”New Wave”, un eveniment de prestigiu care va aduce în fața publicului spectacole impresionante, regizori de renume și trupe de teatru din diverse colțuri ale lumii, promițând o experiență teatrală de neuitat.
Festivalul Internațional de Teatru ”New Wave” oferă o ocazie unică de a explora diversitatea culturală și artistică printr-o serie de spectacole de excepție. Nu ratați această oportunitate unică de a explora diversitatea culturală și artistică, o sărbătoare a teatrului, care promite să fie o experiență de neuitat pentru toți iubitorii de artă dramatică.
Festivalul va aduce pe scena sa spectacole care vor atinge inimile spectatorilor, purtându-i printr-un carusel de emoții, bucurii și revelații, oferite de trupe de teatru din Taiwan, Franța, Ungaria, Chișinău și România: Lucernaire Diffusion – Franța, Ming Hwa Yuan Arts & Cultural Group – Taiwan, Teatrul Național Aureliu Manea Turda, Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” Târgu Jiu, Teatrul Românesc Carousel – Gyula, Ungaria, Teatrul Apropo București, Teatrul Anton Pann Râmnicu Vâlcea, Teatrelli (coproducție Teatrul Național ”Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul ”Regina Maria” Oradea, Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani), Teatrul Alexie Mateevici Chișinău, Teatrul de Vest Reșița, Teatrul German de Stat Timișoara, Teatrul Act București, Teatrul Dramatic I.D. Sîrbu Petroșani, Teatrul ”Toma Caragiu” Ploiești, Teatrul Alexandru Davila Pitești, Teatrul Stela Popescu București în parteneriat cu Teatrul ”Satiricus Ion Luca Caragiale” Chișinău.
Teatrul de Vest deschide festivalul cu o poveste despre ironia sorții și sacrificiul personal pentru binele altora.
În Centrul Civic Reșița, Ming Hwa Yuan Arts & Cultural Group – Taiwan aduce în fața publicului fascinantul spectacol „EROUL ȘI FRUMOASA (Hero Beauty)”, o împletire excepțională a secvențelor de acțiune din Artele Marțiale Chinezești și a operei tradiționale.
Pe platoul din fața Teatrului de Vest, Teatrul Național Aureliu Manea Turda oferă publicului ocazia de a intra într-o lume de poveste, o întâlnire între culturi, cultura populară română și commedia dell’arte italiană.
Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” Târgu Jiu prezintă o producție de teatru emoționantă, drama unui copil autist, un fel de geniu neînțeles, chiar și de către propriii părinți, care încearcă să-și țină familia lângă el.
Ming Hwa Yuan Arts & Cultural Group – Taiwan ne face cunoștință cu lumea magică a folclorului taiwanez, o tapiserie magică de culori, muzică, dans și acțiune rapidă.
Teatrul Românesc Carousel – Gyula, Ungaria, prezintă o piesă plină de valențe simbolice, lumea perceputã ca vis etern.
Teatrul Național Aureliu Manea Turda prezintă un excepțional spectacol despre distanța care se impune între om și legendă, între diferitele perspective și roluri pe care unii dintre noi trebuie să le joace permanent.
Teatrul Apropo București aduce în fața publicului povestea lui Novecento, un orfan care nu a coborât niciodată de pe vas, dar care poate să cânte despre toată frumusețea lumii.
Teatrul Anton Pann Râmnicu Vâlcea prezintă parabola dramatică a pescarului Iona, solitar, înstrăinat de ai săi, care își pune problema cunoașterii și a destinului, pentru a descoperi absurdul.
Teatrelli (coproducție Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani) explorează până unde merge granița dintre public și privat, dintre magia scenei și realitatea vieții personale.
Teatrul Alexie Mateevici Chișinău prezintă o piesă care încearcă să ne facă să înțelegem arta modernă şi relaţiile moderne de prietenie.
Teatrul de Vest Reșița aduce zâmbetele cu cea mai reușită comedie a lui Goldoni în care dragostea, umorul și bucuria de a trăi triumfă după o serie de încurcături.
Teatrul German de Stat Timișoara prezintă o dramă de familie care tratează într-un mod realist un subiect sensibil: depresia la adolescenți și suferința prin care trec toți cei care se confruntă cu această problemă.
Teatrul Act București pune în lumină povestea unei femei remarcabile care s-a răzbunat prin intermediul artei sale pentru a deveni una dintre cele mai de succes pictorițe.
Povești sculptate prin sunete și povestite de compozitorul – pianist Cári Tibor și violoncelistul Szabó J. Attila
Teatrul Dramatic I.D. Sîrbu Petroșani prezintă imaginea unei lumi aflată în descompunere, cu un aparent happy-end, de circumstanță, o iluzie a fericirii.
Sâmbătă, 22 iunie, ora 15:00 – Mimi Brănescu în dialog cu Doru Mareș despre volumul ”Șase piese un autor” – Lansare de carte și sesiune de autografe
Teatrul ”Toma Caragiu” Ploiești oferă o perspectivă actuală asupra complexității umane și a conflictelor dintre generații, orgolii, invidie și gelozie, nevoia de a impresiona și frica de responsabilitate.
Teatrul Alexandru Davila Pitești prezintă o piesă care aduce în discuție problemele și perspectivele contemporane, povestea unui tânăr care se luptă pentru a se regăsi în caruselul de tentații, emoții și întâmplări caracteristice vârstei.
Teatrul Stela Popescu București în parteneriat cu Teatrul ”Satiricus Ion Luca Caragiale” Chișinău ne aduce în prim-plan lupta neîncetată și eșuată pentru putere a unui personaj oportunist, cu trăsături specifice mediului politic.
Citește și: